9 Temmuz 2009 Perşembe

SODALI MERCİMEKLİ BÖREK

MALZEMELER:
3 adet yufka
Yarım bardak yeşil mercimek
2 bardak su
1 soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
Yarım çay bardağı ceviz
1 yumurta akı
tuz, karabiber
Yufkaların arasına :1 şişe soda
3 kaşık margarin
1 yumurta
Üzerine:1 yumurta sarısı ve susam
YAPILIŞI:
Yeşil mercimeği bir gece önceden ıslatın.2 bardak suyla haşlayın. Soğanı sıvıyağla kavurun.Sonra salçayı da katın.Mercimek,tuz,ceviz,tuz ve karabiberi ekleyin. Sonra ocağın altını kapatın.Ilıyınca da yumurta akını katın .
Yufkaların arasına sürmek için margarini eritin ,ılıyınca soda ve yumurtayı ekleyin, çırpın. Yufkaları aralarına bu karışımı sürerek serin. Üçgen şeklinde kesin.Mercimekli harçtan koyun ve sigara böreği sarar gibi sarın ama kalın olsun.Yağlanmış tepsiye yerleştirin.
Kalan sodalı karışımdan üzerlerine sürün ve 5 dk bekletin. Sonra da yumurta sarısını sürün ve susam serpin.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin. Sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun:)

VİŞNELİ TART

MAZEMELER:
Hamur için:
20 adet bisküvi
1 tatlı kaşığı tarçın
4 yemek kaşığı margarin


Sos için:
1 su bardağı vişne
1 yemek kaşığı mısır nişastası
2 su bardağı su


Krema için :
3 adet yumurta
3 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1paket renkli jole
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
1 limon kabuğu rendesi
tuz

YAPILIŞI:
Bisküvileri robottan geçirin.Yağı eritip bisküvilerle karıştırın.Sonra tarçın ilave edin.Ortası çukur olmayan bir kek kalıbına yerleştirin ve buzdolabında bekletin.Krem şantiyi de buzdolabına koyun.Yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın.Sarılarını limon suyu, limon kabuğu rendesi ve tuzla çırpın.Bunu krem şantiyle karıştırın.
Sonra da jöleyi 1 bardak sıcak suyla eritin .İçine 1bardak buz koyun ve buz eriyene kadar karıştırın.Bunu da krem şantiye ekleyin.Yumurtaların beyazlarını şekerle çırpın. Köpük haline gelince krem şantiye katın.Bu karışımı buzdolabında 2 saat bekletin.
Nişastayı suyla karıştırın ve vişneleri ekleyin.Kaynatın sonra da soğumasını bekleyin.Bisküvilerin üstüne krem şantili karışımı yayın.En son da üstüne vişneleri yerleştirin ve 2 saat dolapta bekletin.Afiyet olsun:)

LAHMACUN BÖREĞİ

MALZEMELER:
Yarım kg kıyma
4 adet yufka
3 soğan
3 biber
3 domates
1 yumurta
1 bardak yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
pulbiber, karabiber,tuz

YAPILIŞI:

Soğanı pulbiber, karabiber ve tuzla harmanlayın.Kıymayı domates ve biberle karıştırın.Sonra da yufkayı serin ve yoğurtla yağı çırpın.

Yufkaya da sürün.Yufkanın 4 yanını içe doğru katlayın.Kare şeklinde yufka elde ettik.Bu yufkayı da dörde bölün.İç malzemeden koyup kalın bir şekilde sarın.Bütün yufkaları aynı şekilde sarıp tepsiye dizin.

Üzerlerine bıçakla çizik atın.180 derecelik fırında pişirin.Böreğimiz servise hazır. Afiyet olsun:)

ZEYTİNLİ EKMEK

MALZEMELER:
1 Kaşık toz maya
1 yumurta
3 kaşık yoğurt
20 siyah zeytin
2 kaşık haşhaş
5 bardak un
1 bardak süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet kesme şeker
tuz

YAPILIŞI:
Bardakta süt, maya ve şekeri eritin.Yoğurt, yağ, yumurta, tuz ve unu hamur haline getirin. Hamuru 40 dk bekletin.Sonra da zeytinlerin çekirdeklerini ayıklayın ve doğrayın.Şimdi de zeytini ve haşhaşı hamuru ekleyip biraz daha yoğurun.Bir yarım saat daha bekletin.

Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 20 dk pişirin. Afiyet olsun :)

KİVİLİ PASTA

MALZEMELER:
4,5 Bardak süt
Yarım bardak şeker
3 kaşık buğday nişastası
1 kaşık pirinç unu
1 vanilya
1 hazır kek (2 parçalı)
1 bardak krem şanti
8 adet kivi

YAPILIŞI:
Sütün 1 bardağını ayırın.Kalanını da şekerle birlikte ocağa koyun. Ayırdığınız 1 bardak süte nişasta ve pirinç ununu ekleyin ve çırpın. Şimdi de ocaktaki sütle bu karışımı karıştırın. Karışım muhallebi kıvamına gelince vanilyayı ekleyin ve ocaktan alın.
Daha sonra pasta tabanının alt parçasına muhallebi sürün. Bir yandan da krem şantiyi hazırlayın ve yarısını muhallebinin üzerine yayın.2 kiviyi dilimleyip bunun üzerine dizin.Kalan krem şantiyi de kivilerin üzerine sürün.
Diğer kek parçasını da koyun ve üzerini muhallebiyle kaplayın. 1 saat dolapta bekletin. Çıkarınca üzerini kivilerle süsleyin. Afiyet olsun :)

FİNCAN BÖREĞİ

MALZEMELER:
3 Tane yufka
5 kaşık margarin
3 yumurta
1 soğan
250 gr kıyma
yarım demet maydanoz
tuz,karabiber
ÜZERİNE:
1Yumurta sarısı
çörekotu
YAPILIŞI:

Yufakları üst üste koyun ve döre bölün.Bir kaseye 4 kaşık eritilmiş margarini ve 2 yumurtayı çırpın.Kalan 1kaşık margarini eritin ve soğanı bununla kavurun.Üzerine de kıyma ,tuz ve karabiberi ekleyin.Kavrulunca ocağı kaptıp maydanozları ekleyin.İç harcımız hazır.

Şimdi de yufka parçalarını fincanların içine koyun. Yağ ve yumurtayı çırpın. Bu karışımdan yufkalara sürün.Hazırladığınız içten koyun ve dışarıda kalan yufka uçlarını birlaştirin.Yumutalı karışımla yapıştırın. Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayın.Ters çevirerek çıkarın ve yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine kalan yumurtanın sarısını sürün ve çörekotu serpin.Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırına sürün.Sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun:)




8 Temmuz 2009 Çarşamba

TEPSİDE İÇLİ KÖFTE

MALZEMELER:
Yarım kg çiğköftelik yağsız kıyma
1 kaşık salça
3 bardak ince bulgur
1 yumurta
tuz,su

İçi için: Yarım kg yağlı kıyma
Yarım kg soğan
1 çay bardağı ceviz
Yarım demet maydanoz
tuz,karabiber
Üzerine :tereyağı

YAPILIŞI:

Önce içini hazırlayalım.Kıymayı iyice kavuralım.Soğanı ise başka bir tencerede kavuralım sonra kıymaya ekleyelim.Onları biraz harmanladıktan sonra ceviz içini de ekleyip biraz daha kavuralım.

Kıymayı ocaktan aldıktan sonra tuzunu,karabiberini ve maydanozunu ekleyelim.Bu karışımı soğumaya bırakıyoruz.

Bir kabta kıyma, bulgur, yumurta, salça ve tuzu su ekleye ekleye yoğurun.Karışımı ikiye ayırın .İlk parçayı yağlanmış tepsiye bastırarak yerleştirin.İç malzemeyi de bunun üzerine yayın.Ayırdığınız ikinci parçayı da en üste yayın.En üste de tereyağını sürün. Önceden ısıtılmış fırına verin.Üzeri kızarana dek pişirin. Afiyet olsun :)

GÜLLAÇ SARMASI

MALZEMELER:
6 Adet yaprak güllaç
2,5 su bardağı su

Şerbeti için: 2bardak şeker
2 bardak su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Süsü için: 1 nar
2 kaşık antepfıstığı

YAPILIŞI:

İlk olarak şerbetimizi hazırlıyoruz. Şeker ve suyu kaynatıyoruz.Sonra limon suyunu ilave edip biraz daha kaynatıyoruz.

Güllaçların her yaprağını dörde bölün .2su bardağı sütle ıslatın.Yarım bardak sütü de kestirin lor haline gelsin.Şimdi lorları güllaç yapraklarının arasına koyun ve sarın.Sonra da sardığımız güllaçları dikketlice servis tabağına yerleştirin ve üzerlerine soğuk olan şerbeti dökün.Son olarak da nar ve antepfıstığı ile süsleyin. Afiyet olsun :)

KABAKLI BÖREK

MALZEMELER:
2 adet kabak
2 adet yumurta
1,5 su bardağı yoğurt
3 kaşık sıvıyağ
1 kaşık un
2 kaşık kepek veya yulaf unu
1 demet maydanoz
3 kaşık lor peyniri ya da beyaz peynir
1kabartma tozu
tuz, çörekotu

YAPILIŞI:

Yumurtaları bir kabta yoğurt ve sıvıyağ ile çırpın.Bir yandan da kabakları kazıyın ve küp küp doğrayın.

Maydanozları incecik kıyın ve peynirle birlikte yumurtalı karışıma ekleyin.Biraz çırpın sonra da tuz ve kabartma tozunu ekleyin. Sonra da normal ununuzu ve yulaf veya kepek ununuzu katıp karıştırmaya devam edin. En son olarak kabakları katın.

Şimdi de dikdörtgen fırın tepsisini yağlayın.Karışımımızı boşaltın ve üzerine çörekotu serpin .Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırına atın.Yarım saat kadar pişirin.Afiyet olsun :)

HAZIR YUFKA MANTISI

MALZEMELER:
2 tane hazır yufka
1 su bardağı yoğurt
6 kaşık zeytinyağı

İç harcı: 250 gr kıyma
1 soğan
tuz ,karabiber



Sos için: 3-4 su bardağı et suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı sarımsaklı yoğurt
1 tatlı kaşığı pul biber



YAPILIŞI:
Yoğurt ve zeytinyağını bir kabta çırpın.Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberinizi de güzelce yoğurun.
Bir yandan da yufkalardan birini serin ve üzerine yoğurtlu harcın yarısını sürün.Diğer yufkayı da bunun üzerine düzgünce yerleştirin ve kalan karışımı da üzerine sürün. Daha sonra küçük kareler olacak biçimde yufkaları kesin.
Hazırladığınız kıymalı harçtan kare yufka parçalarına yerleştirin.Sonra da karelerin 4 ucunu birleştirin.Mantıları fırın kabına dizin. 175 derecelik fırında 30 dakika pişirin.Pişince hemen sıcak sıcak et suyunu mantının üzerinde gezdirin.Daha sonra yoğurt ve sos ile servis yapın.Afiyet olsun :)

5 Temmuz 2009 Pazar

KREM KARAMEL





MALZEMELER :
10 Çorba kaşığı şeker
1 paket vanilya
7 yumurta
1 kg süt
Karamel için : 3 çorba kaşığı şeker

YAPILIŞI:
Şeker yumurta ve vanilyaı çırpın.Isıtılmış sütü azar azar ekleyin. Bir yandan da 3 kaşık şekeri karamel olana kadar pişirin. Hazırladığınız karameli şekil vereceğiniz kablara paylaştırın. Karamellerin üzerlerine de sütlü karışımdan dökün. İçi sıcak su dolu tepsiye kabları yerleştirin. Soğuduktan sonra kabları ters çevirin.Krem karameliniz hazır. Afiyet olsun :)

PİLAV TABAĞINDA KÖFTE

MALZEMELER:
250 gr kıyma Pilav için: 1 Patates, 2 bardak pirinç
2 çay kaşığı irmik 1 çay bardağı sıvı yağ
Kurutulmuş ekmek 1 kaşık tereyağı
1 Soğan 1 domates, 1 soğan
Tuz, karabiber tuz, su, karabiber

Püre için :3 haşlanmış patates Sos için: 1 Kaşık salça,1 domates
yarım çay bardağı süt tuz, karabiber
1 kaşık tereyağ

YAPILIŞI:
Önce pilavı yapalım. Patates, soğan ve domatesi tereyağ ve sıvı yağla kavurun. Pirinci ekleyin ve biraz daha kavurun. Sonra suyunu, tuzunu ve karabiberini ekleyip pişirmeye bırakın.Şimdi de püre için patates ve sütü harmanlayın. Bir yandan da kıymayı yoğurup tabak şeklini verin, fırına sürün. Köfteler pişince ortasına püreyi koyun. Tekrar tam olarak pişirmek için fırına atın. Sos için domatesi rendeleyin. Domatesi tereyağla kavurun.Salçayı, tuz ve karabiberini katın. Servis için pilavı tabağa koyun.Yanına köfteleri yerleştirin ve üzerine sosu dökün. Afiyet olsun :)

SUFLE BÖREK





MALZEMELER:
2 Su bardağı süt 3 Adet yumurta
125 gr margarin 1 Çay kaşığı karbonat
2 Adet domates Yarım su bardağı redelenmiş peynir
2 Adet biber 3 Adet yufka
Salam, çörekotu Tuz, karabiber

YAPILIŞI:
Süt, yumurta, margarin, karbonat, tuz ve karabiberi çırpın. Bu karışıma paeyniri ,ince kıyılmış salamı ve küçük parçalar halinde kestiğiniz yufkaları ekleyin.
En son olarak domatesleri ve biberleri ilave edip karıştırın. Karışımı yağladığınız tepsiye dökün. Üzerine çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış fırına atın. Üzeri kızarana dek pişirin. Afiyet olsun :)

PATATES KÖFTESİ





MALZEMELER:
1 kg. pataes Yarım paket margarin
4 Yemek kaşığı un 4 Yumurta
1 Çay bardağı rendelenmiş peynir tuz, karabiber
1 Bardak galeta unu Kızartmak için yağ

YAPILIŞI :
Patatesleri haşlayıp püre haline getirin. Bir tencereye 1 çay bardağı su koy, margarinle birlikte kaynat. 4 Kaşık unu ilave edip pişirmeye devam et. Pişince ateşten alın. Biraz ılıyınca yumurtaları, patates püresini, peyniri, tuz ve karabiberi ekleyip hamur haline getirin.
Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp galeta ununa batırın. Daha sonra yağda kızartın ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun :)