29 Ağustos 2009 Cumartesi

Uyuyorum,bunalıyorum,yoruluyorum,şaşırıyorum,daralıyorum,okuyorum,susuyorum,korkuyorum..

Uyuyorum; her an günümü berbat edecek yeni bir gelişmeyle (!) karşılacakmışım korkusu, yastığımla başım arasındaki muhabbeti körüklüyor.

Bunalıyorum; insanların Ramazan ayında sanki Rabbimin oruç tut emri yokmuş gibi sokaklarda çok rahat bir şekilde birşeyler yiyip içmesinden.

Yoruluyorum; sağa sola uçuşan haberlerin aslında çoğu yalanmış.

Şaşırıyorum; komşu kadın bir gece vakti sokağın ortasında, kaldırımda oturuyor ve kimse 'Neyin var ' demiyor. (Sözde) Neşeli ve duyarlı mahalle sakinleri dizi filmlerinin yeni bölümlerini pür dikkat izleyen izleyicilerin bu ' gerçek hikayeye' duyarsız kalmalarına anlam veremiyorum.

Daralıyorum; 1 milyon 100bin öğrenci Öss ye giriyor bunların 6 bini yerleşiyor. Onca zorluklarla okuyan arkadaşlar okul bittikten sonra iş bulma derdine düşüyor.

Okuyorum; terör belası geri gelmiş.. Hiç gittiğini hatırlamazken.

Korkuyorum; bunca haksızlıklara karşın insanların sessiz kalmasının günün birinde başımıza dert açacak hissediyorum.

Kızıyorum; İsrail'in Filistin arazilerini satışa çıkardığının haberi ,internet haber sitelerinde çok kısa bir süre görünüp kayboluyor. Belli ki çok 'tık' almıyor, belli ki çok okunanlar listesine giremeyecek.
Kalakalıyorum ;tekerleme okuyarak kilo verme mümkün mü sorusunun cevabını merak edenler ,epey 'tık'latmış siteyi.

Kaçıyorum; Facebook tan izimi bulan insanların bir kısmıyla hiç tanışmamışım ve hiç tanışmayacaksam neden 'onayla' butonuna basayım ki !

Düşünüyorum; 3Gteknolojisine ne zaman geçeceğim ve 3G benim hayatımı değiştirmeye yetecek mi? Değişirse bu benim hayrıma mı olacak yoksa şimdilik sadece yüklü para vermiş olmakla mı idare edeceğim ?

28 Ağustos 2009 Cuma

Twitter'in Büyümesi Göze Battı

internet kullanıcılarının büyük ilgisini çeken ve son günlerde satın aldığı 2 siteyle adından çok söz ettiren Twitter b aralar hackerların anlaşılan baya gözüne battı :)
facebook ve friendfeed gbi ünlü 2 adresi satın aldıktan sona adında çok söz ettiren Twitter b aralar zorlu günler geçirmeke... EN son GEçtiğimiz salı günü saldıralara marus kalan Twitter bu sefer ucuz atlattı. anlasılan bukadar büyümesi onu daha da çok zorluyacak.. suanda hackların resmen yarıştığı bir site haline geldi.. bakalım kim ele geçirebilcek :)

25 Ağustos 2009 Salı

Web Sitesi Yayınlama



Yaptığınız web siteleri bilgisayarınızda bitirdikten sonra yayın aşamasında neler yapılması gerekir?

- Domain Name Satın Alma ve Yönlendirme
- FTP Kullanımı

24 Ağustos 2009 Pazartesi

KAŞARLARA HİTABEN..!!!

SeVeN SeVer SeVMeYeN YoL aLıR GiDeR BeNiM DüNYaM HeR TüRLü DöNeR..! DeLiKaNLı SeVeRSe YaŞaYaMaZ o KaŞaR Bu DuYGuYu TAŞIYAMAZ!!!

acayip sewdsim bu sözüü benden bütünnnn kaşarlara gitsin iyisimi :}

Nedir bu Twitter...

herKese merhaba..

 RSS ve FriendFeed tanıtımlarından sonra Twitter‘ı tanıtmamam olmazdı, bugün benden önce Twitter üzerine ne gibi paylaşımlar yapılmış diye gezinirken, Webiki.tv adlı çok kaliteli bir web sitesine rastladım ve en son yapılan paylaşımda (alternatif bağlantı) Twitter tanıtılmıştı.
Twitter bependiğim güzel ve kullanışlı bir servis. Anlık durumunuzu yazmanız dışında kişiler ile iletişimde bulunabiliyor, kişilerin paylaşımlarına/kısa notlarına ulaşabiliyorsunuz

Çok güzel bir anlatım yapmış Önder Eren ve videoda üyelik alımından, arkadaş eklemeye dair kullanım ile ilgili tüm noktalara değinmiş, dolayısı ile ben de tekrar bu konulardan bahsetmek istemedim.
Yeni paylaşımımda sizlerle Twitter fikrinin çıkışı ve gerçek hayatta şu anda ne amaçlı kullanıdığı üzerine konuşuyorum, videonun sonunda ise bloguma canlı canlı twitter güncellemelerimi ekliyorum.
Gerçekten belli bir çevredeyseniz ve genelde twitter için bu web sektöründeki girişimciler ve yenilikçiler oluyor; gerçekten hoş uygulamalar friendfeed ve twitter. insanları bir arada tutuyor. Facebook gibilerinin yaptığından yüz kat daha fazlasıyla. Daha bu uygulamalar çok götürecek bizi


Hayatın anlamsız olduğunun anlaşıldığı anlar !

Hayatın anlamsız olduğunun anlaşıldığı anlar !
Her sıkıldığınızda yanı başınızda bulunan insanların bir anda ortadan yok olduğu anlar.

Yanında olmak istediğiniz zamanlar onun yanınızda olmaması için bulduğu bahaneler.
Mutlu olabileceğiniz anları bildiği halde o mutluluğu baltalamak için söylenenler.
Ya da uzun lafın kısası iplenmediğinizi bildiğiniz zamanlar hayatın ne kadar anlamsız ve boş olduğunu anlamanıza yeter ve hatta artar bile.


"çok sevdiğiniz bir insanın bir anda sizi sizin onu önemsediğiniz kadar önemsemediğini öğrendiğiniz anlar "
 bu sözede hasta oldum bu arada :}

Nedir Bu Aşk ? Aşk Nedir ?

Nedir Bu Aşk ? Aşk Nedir ?


Niçin aşk?Nedir bu aşk denilen şey, elle tutulmaz gözle görülmez bir şeyse nedir bu yaşanan somut acılar,güzellikler? Tek başına aşkı tanımlamak herşeyden soyutlamak mümkün mü? Hayır ! Aşk bugünlerde bazılarına göre plastikten bile yeniden yapıldı.Dünyada yaşanan suniliğe doğru gidiş aşkın etrafını sardı.

Nedir şu aşk...? Aşk hayatın bize hazırladığı en güzel sürprizdir, bu yüzden de kalpleri ne zaman ele geçireceği hiç belli değildir. Daha ne olduğunu bile anlayamadan onun hükümdarlığına giriverirsiniz. Aşk; en yalın biçimde anlatılan tek kavramdır o, adı kendisidir zaten. Onu anlatmak için sonu gelmez cümleler kurmanıza gerek yoktur, "Aşık oldum" dediğiniz an akan sular durur, küçücük çocuk bile sizi rahatlıkla anlayabilir, çünkü aşkın dili tektir.

Aşkın zamanını biz ayarlayabilseydik eğer ve kime neden aşık olduğumuzu anlayabilseydik,aşkın sırrını da çözerdik herhalde. Ama o zaman da aşkın insanı alıp götüren büyüsü tamamen kaybolurdu.

Aşk hayata karşı işlenen en güzel ve en doğru suç ortakIığıdır, aşk hayatın bütün tekdüzeliğine, bütün sıradanIığına en soylu başkaldırıdır. Ondan korkup kaçmak hiç kimseye yakışmaz. Ve elbette yasanılan aşkı suçlamak ,yargılamak, karalamak, inkar etmek de aşka yakışık kalmaz. Bu önce haksızlık, kendinize saygısızlık olur. İnsan sonuna kadar savunmalı aşkını, karşılık görmesede, acı çekeceğini hissetsede, yarın terkedileceğini bilsede, ailesini karşısına alacağını bilsede taviz vermemeli aşkından, "Seni Seviyorum" diyebilmeli göğsünü gere gere. Aşk iste o zaman aşktır. Ve bunun dogrusu yanlışı yoktur, zaten aşkın kendisi doğrudur, kime karşı duyuluyorsa bu aşk, doğru insanda işte odur.

Aşkın zamanı yoktur, hep hazırlıksız yakalar insanı. Evli olmanız, sevgilinizin olması, bir ayrılığın taze yaralarını kurutmaya calışmanız,bağlılıktan korkmanız, ailenizden çekinmeniz, hatta sevilenin hapse girmesi bile onun hiç mi hiç umrunda değildir. İşte aşk bütün bunlara tek başınıza karşı gelebilme yurekliliğidir, belkide yeni hayata geçebilme yolu...

Aşkın ne zaman gelebileceği belli olmadığı gibi, ne zaman gideceği de hiç belli değildir. Fazla vakti yoktur onun, uzun süre beklemeye ve bekletilmeye tahammülü de yoktur. Bir başka göze bakmaya, bir başka tene dokunmaya başlaması o kadar da zor değildir...Aşktan değil, onun kaçmasından korkun ve doğruluğuna yanlışlığına bakmadan sonuna kadar savunun aşkınızı.

Biliyor musunuz, hayat zaten kocaman bir yalan, bu kadar sahteligin içinde gerçek ve doğru olan tek guzellik AŞK.!!. Lütfen ona haksızlık etmeyelim..

23 Ağustos 2009 Pazar

Kim Bu Lütufkar İnsan ?

1 yaşınızdayken sizi elleriyle besledi ve yıkadı. Bütün gece ağlayıp onu uyutmayarak teşekkür ettiniz
2 yaşınızdayken size yürümeyi öğretti Size seslendiğinde odadan kaçarak teşekkür ettiniz 3 yaşınızdayken size özenle yemekler hazırladı Tabağınızı masanın altına dökerek teşekkür ettiniz

4 yaşınızdayken elinize rengarenk kalemler tutuşturdu. Evin bütün duvarlarına resim yaparak teşekkür ettiniz

5 yaşınızdayken sizi cici kıyafetlerle süsledi. Gördüğünüz ilk çamur birikintisine atlayarak teşekkür ettiniz

6 yaşınızdayken okula kadar sizinle yürüdü. Sokaklarda "GİTMİYCEEEEEEM" diye ağlayarak teşekkür ettiniz

7 yaşınızdayken size bir top hediye etti. Komşunun camini kırarak teşekkür ettiniz

9 yaşınızdayken size piyano öğretmeni buldu. Notaları bir gün bile çalışmayarak teşekkür ettiniz 10 yaşınızdayken doğum günü partilerinden dans derslerine kadar her yere sizi arabayla götürdü. Arabadan fırlayıp giderken arkanıza bile bakmayarak teşekkür ettiniz

11 yaşınızdayken sizi arkadaşınızla sinemaya götürdü. "Sen bizimle oturma" diyerek teşekkür ettiniz

12 yaşınızdayken zararlı TV programlarını seyretmenizi istemedi. O evde değilken hepsini izleyerek teşekkür ettiniz

15 yaşınızdayken sizi yurtdışında yaz kampına gönderdi. Tek satir mektup yazmayarak teşekkür ettiniz

17 yaşınızdayken erkek arkadaşınızla partiye gitmenize izin verdi. Bir telefon bile etmeden sabaha karşı eve dönerek teşekkür ettiniz.

19 yaşınızdayken okul masraflarınızı karşıladı,sizi arabayla kampusa götürdü ve eşyalarınızı taşıdı. Arkadaşlarınız alay etmesin diye kampus kapısında vedalaşarak teşekkür ettiniz

21 yaşınızdayken iş hayati ve kariyerinizle ilgili size fikir vermek istedi "Ben senin gibi olmayacağım" diyerek teşekkür ettiniz

22 yaşınızdayken kep giyme töreninizde size gururla sarıldı. Avrupa seyahati için para isteyerek teşekkür ettiniz

24 yaşınızdayken uzun suredir çıktığınız çocukla tanışmak istedi "Zamanını ben bilirim" diye tersleyerek teşekkür ettiniz

25 yaşınızdayken düğün masraflarınızı karşıladı,sizin için hem mutlu oldu hem çok duygulandı. Siz dünyanın bir ucuna taşınarak teşekkür ettiniz

30 yaşınızdayken bebek bakimi hakkında size akil vermek istedi. "Artık bu ilkel yöntemleri bırak"diyerek teşekkür ettiniz

40 yaşınızdayken sizi arayıp bir akrabanızın doğum gününü hatırlattı "Anne işim başımdan aşkın"diyerek teşekkür ettiniz

50 yaşınızdayken o çok hastalandı, hafta sonunda onu görmeye gittiğinizde mutlu oldu. Ona yaşlıların çocuk gibi nazlı olduğunu söyleyerek teşekkür ettiniz Derken bir gün..... o öldü. O güne kadar onun için yapmadığınız ne varsa, o anda kalbinize bir yıldırım gibi düştü..

İnternet tarayıcılarında rekabet kızışıyor !!!

İnternette gezinen kullanıcıların yüzde 70’inden fazlası halen işletim sistemleriyle gelen Internet Explorer’ı kullanıyor, peki ya diğerleri?

İSTANBUL - 2007 yılının sonunda dünyanın ilk ticari İnternet tarayıcısı olarak kabul edilen ve açık kaynaklı efsane Mozilla Firefox’un ağabeyi olarak gösterilen Netscape’in 13 yıl süren hayatının sona ermesiyle bir oyuncusunu kaybeden, ancak Eylül ayı başında sessiz sedasız piyasaya sürüldüğü ilk hafta 1.9 milyon kez indirilerek büyük bir çıkış yapan taze savaşçı Google Chrome ile eski hararetli günlerine geri dönen tarayıcı savaşında Microsoft’un Internet Explorer tarayıcısının ezici üstünlüğü devam ediyor.

Mart ayında Windows platformunda da çalışan kararlı sürümü yayınlandığından beri doğrudan Microsoft’un rakibi haline gelen Apple Safari, şu an pazarda yüzde 6.37 payla üçüncü durumda, yayınlandığı ilk günden beri özellikle açık kaynaklı işletim sistemi Linux platformunda vazgeçilmez olarak kullanılan Mozilla (ya da bilinen adıyla Mozilla Firefox) ise neredeyse yüzde 20 pazar payıyla ikinci durumda.


Masaüstü devi Microsoft ise Windows işletim sistemi ile birlikte sunduğu yazılımı Internet Explorer ile yüzde 72.15’lik payı ile pazar lideri konumunda. Hızlı bir çıkış yapan Google Chrome ise, yayımlandığı tarihte piyasadan yüzde 1.4’lük pay almış olsa da, kullanıcıların büyük kısmı Chrome’u bırakıp eski tarayıcılarına geri dönerek, İnternet devi Google’ın yeni savaşçısının payının yüzde 0.77’ye gerilemesine sebep oldular. Kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun İnternet’te gezinmek için bir alternatifin varlığından haberdar bile olmaması sayesinde pazar lideri konumunu pek kaptırma ihtimali bulunmayan Microsoft, bu avantajını Web standartlarını her daim kendi tarayıcılarına uydurma yönünde kullanmıştı. Zengin içerikli İnternet sitelerinin yaygınlaşması, değişen ve gelişen teknolojiler, İnternet sitelerinin “İnternet sitesi” olmaktan çıkıp başlı başına uygulamalar haline gelmesi ile yaşanan Web 2.0 devrimi sonucunda özellikle tasarımcıların ve web tabanlı uygulama geliştiricilerin tarayıcılar arası uyum sorunları ile boğuşmasına sebep olan bu tutum, nihayet firmanın yeni tarayıcısı Internet Explorer 8 ile değişmiş gibi görünüyor.


KULLANICININ DEDİĞİ OLUR


1995 yılında başlayan ve Microsoft galibiyeti ile sonuçlanan “Internet Explorer - Netscape Navigator” savaşı döneminde tasarımcıların sayfalarının en altına yerleştirdikleri “En iyi görüntü Netscape Navigator ile elde edilir” ya da “En iyi görüntü Internet Explorer ile elde edilir” cümlelerine kullanıcı tarafından verilen “En iyi görüntü herhangi bir tarayıcı ile elde edilir” cevabı, günümüzde İnternet Explorer 8’in Web standartlarını destekler hale gelişine ışık tutuyor.


ARALARINDAKİ FARKLAR NELER


Günümüzde tarayıcılar görünüm ve kullanılabilirlik açısından birbirlerinin neredeyse aynısı,


1-Opera’da bulunan açılış penceresi Google Chrome’da da bulunuyor, ancak diğer yazılımlarda bu özellik bulunmuyor.

2-Sekmeli gezinme artık bütün tarayıcılarda standart bir özellik haline gelmiş durumda.

3-Pencereden pencereye sekme taşıma ve sekmelerden yeni pencere oluşturma ise Apple Safari ve Google Chrome’da bulunurken Internet Explorer ve Mozilla Firefox’da bulunmuyor.

4-Gizli gezinme seçenekleri Mozilla Firefox, Opera ve Apple Safari’de bulunuyor ancak Internet Explorer’ın güncel kararlı sürümlerinde bulunmuyor.

5- Google’ın V8 adını verdiği JavaScript betiği (kodu) çalıştırma altyapısı rakiplerinden çok daha hızlı.

6-Google Chrome ile Apple Safari, Apple’ın geliştirdiği Webkit tarayıcı altyapısını kullanıyor, Internet Explorer, Opera ve Mozilla Firefox ise kendi geliştirdikleri altyapıyı kullanıyorlar.


EN ÇOK KULLANILAN OLMAK ÖNEMLİ


Tamamıyla ücretsiz olarak dağıtılan tarayıcıların gelirleri ise, dolaylı anlaşmalar sayesinde elde ediliyor. Güncel tüm tarayıcılarda bulunan “İnternette arama kutucuğu”, “Sık Kullanılanlar” menüsünde varsayılan olarak yer alan yer imleri ve bunun gibi firmaların kullanıcıya doğrudan dokunmasını sağlayan küçük fonksiyonlar tarayıcıları hayata bağlıyor. Yatırımcılar ise satın aldıkları mecranın daha çok kullanıcıya ulaşmasını istiyor. Bu durumda hangi tarayıcının ne kadar kullanıldığı firmalar için çok büyük önem arz ediyor.

İnternet’in Haritasını Hiç Gördünüz mü?

internet te bir sürü ülkenin, şehrin ayrıntılı haritalarına rastlamışsınızdır. Ancak inanılmaz büyük bir alem ve “başka bir dünya” olarak tanımlanan internet ülkesinin haritalarını hiç gördünüz mü?


İşte internet dünyasının farklı açılardan oluşturulmuş haritaları;



Tegra

Öncelikle Tegra’nın bir işlemci olmadığını belirtelim. Tegra bir grafik yongası da değil. Peki nedir bu Tegra? Tegra; System on a chip; yani yonga üzerinde sistem veya computer on a chip; yonga üzerinde bilgisayar olarak nitelendiriliyor. Peki bu ne demek? nVidia Tegra’da ARM11 işlemci çekirdeği, GeForce ULV, grafik işlemcisi, HD video işlemcisi (özellikle PocketPC’ler için PureVideo), NAND Flash, Mobile DDR bellek, bellek denetleyicisi, ekran çıkışı, HDMI+HDCP, güvenlik motoru, USB OTG, UART, harici bellek kartı SPI SDIO gibi bileşenleri içeriyor. Aslında bu kadar çok bileşeni aynı anda içermesi de onun sadece bir grafik işlemcisi olmadığını açıklıyor. İşin özü nVidia Tegra her şeyi üzerinde toplayan bir ARM Cortex Silikon çekirdek. Bu kadar bileşeni içeren bir çekirdeğin boyutu ise sadece 144 mm2. Geçtiğimiz hafta Samsung’un önümüzdeki süreçte üreteceğimiz cihazlarda Tegra’yı kullanacağız demesi ile beraber bir hareketlenme yaşanmıştı. Çünkü Tegra şu anda mobil grafik performansı açısından en üst seviyede. Asıl merak edilen ise Tegra’yı ilk kullanacak olan işletim sistemi hangisi olacak? Android mi, Symbian mı yoksa Windows Mobile mı?
Üretcilerin bazıları testlerinde Tegra ile çalışan cihazlarının olduğunu söylese de kullanıcılar daha somut beklentiler içinde. Samsung’un Tegra’yı Omnia 2 için düşündüğü de dedikodular arasında. Tegra ile vaadedilen hepsi bir arada silikon bir çekirdek ile mobil ortamda yüksek kalite ve performans ile oyun keyfi ve yüksek çözünürlükte görüntüleme. Bütün bu teknik veriler, bilgiler vs. bir yana bırakırsak diyeceğimiz son söz; Cebimizde bir FullHD TV taşımaya az kaldı :)


MOBİL TERİMLER

MOBİL TERİMLER
1G: Birinci Kuşak analog mobil telefon kuşağının kısaltması. Kökeni 19. yy`a kadar giden ilk kuşak sistemlerden bazıları halen ABD`de kullanımda.

2G: İkinci kuşak mobil iletişim teknolojilerine verilen kısaltma. Dünyanın farklı yerlerinde farklı sistemler içermesine karşın ikinci kuşağa dahil olan GSM global anlamda hakim durumda.

2.5G: GSM ikinci faz. GSM`in HSCSD ve GPRS`i kapsayan geliştirilmiş versiyonu.3G:Üçüncü kuşak mobil iletişim teknolojilerine verilen kısaltma. Bu kuşağa ait cihaz ve ağlar IMT-2000 adıyla anılan bir standartı kullanıyor. UMTS bu ailenin en bilinen üyesi.A2DP- A2DP Destekli

Bluetooth: Cep telefonlarında bulunan müziğin bluetooth üzerinden kulaklıklarla dinlenebilmesini sağlayan bir profil olup, bu sayede kablolara bağlı kalmadan müzik dinleme imkanına sahip olabilirsiniz.

AMR (Adaptive Multi Rate): Uyarlanabilir Birden Çok Hız. Konuşma frekanslarını etkin bir şekilde paketlemeye odaklanan bir ses kodlama dosya biçimi.

Battery: Batarya. Kablosuz telefonların güç kaynağı. Kablosuz telefonlar ve iletişim cihazlarında, nikel kadmiyum, nikel metal hidrid ve lityum iyon gibi, yeniden şarj edilebilir bataryalar kullanılır.

Baz İstasyonu: Bir mobil telefon sisteminde yer alan radyo istasyonu.

Bitmap: Bir görüntü alanını ve her bir pikselin rengini belirler. GIF ve JPEG, bitmap içeren grafik görüntü dosya tipine iyi birer örnektir.

Bluetooth: Farklı cihazların kısa mesafeler içinde bir ağ oluşturmasına imkan veren kablosuz radyo teknolojisi. Taşınabilir kablosuz cihazlar arasında kolay veri iletimi sağlayan teknoloji, yaklaşık 10 metrelik bir menzile sahip. Yeni çıkan bazı telefonlarda bu menzil 100 metreye kadar çıkmaktadır.

Bookmark: Yer imi. Web yada wap sayfalarında sık ziyaret ettiğiniz yerleri özel bir listeye ekleyip daha sonra hızlı erişmenizi sağlamak.

Call Barring: Telefonun tüm yapılan aramalara veya belirli aramalara kapatılıp açılabilmesi.Call

Divert: Çağrı yönlendirme. Gelen çağrıların daha önceden belirlenmiş numaralara veya telesekretere yönlendirilmesi özelliğidir.

Call Hold: Çağrı Bekletme. Abonenin, konuştuğu aboneyi bekletmeye alarak başka bir çağrı yapabilmesi özelliğidir.

Caller ID (CLI): Arayan kişinin numarası. Bu özelliği olan telefonlarda, arayan kişinin numarası ekranda gösterilir.

Cell : Hücre. Ağ alanında ATM tipi anahtarlamada temel veri birimi olarak kullanılır. Modern cep telefonu ağlarının tamamı hücresel bir yapıya sahiptir. Her hücrenin ortasında bir baz istasyonu yer alır.

Cell Broadcast (Hücre Yayını): Belirli bir coğrafi alandaki telefonlara ücretsiz mesaj gönderimi sağlayan mobil teknolojidir. Örnek 55.nci kanaldan Maç YayınlarıCIF:Ortak Değişim Biçimi. CIF Kamera, küçük boyutlu bir telefondaki entegre kamera modülüdür. 352x288 piksel çözünürlüğünde fotoğraflar çeker. CIF Görüntüler hafızada görece daha az yer tutar ve telefonun ekranındaki görüntü kalitesi iyidir.

CSD (Circuit Switch Data): Devre Anahtarlamalı veri aktarımı. 9600 bit/sn hızında devre anahtarlamalı veri iletimi. Nokia 3330, Ericsson T29, Siemens C45 gibi, GPRS özelliği olmayan WAP`lı telefonlar CSD ile WAP`a bağlanırlar.

Dual Band: Çift Bant. İki farklı frekans boyunda sinyal alıp gönderme yapabilen telefonlara verilen spesifikasyon. Çift bantlı aygıtlar 900MHz ve 1800MHz frekanslarında çalışırlar. Üçüncü jenerasyonda yer alan UMTS`ye ait tek bir frekans olduğundan üçüncü jenerasyonda çift bantlı telefonlara gerek olmayacaktır.

Duplex Seperation: Duplex Ayırım. İki mobil cihaz arasındaki iletişimde yer alan frekansların çift yönlü olarak (Downlink - Uplink) kullanılması. Telefonların Duplex olması aynı anda iki tarafında konuşabilmesine imkan verir. Walkie-talkie tipi telsiz aygıtları yarım-duplex veya simplex`tir.

EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution): GSM Evrimi için Gelişmiş Veri Oranları. GSM faz2+ ağlar için yüksek hızlı veri transferinin yolunu açan bir spesifikasyon. EDGE getirdiği kodlama metodu sayesinde veri transfer hızı 14,400`den 48,000 bit/saniye`ye çıkmıştır.

EFR (Enhances Full Rate): Gelişmiş Tam Oran. Hücresel sistemlerde ses kalitesini geliştirmeye yarayan bir teknoloji.

GHz: 1 milyar hertz. Alternatif akım veya elektromanyetik dalga frekans ölçüsü. Bilgisayarlarda işlemcinin saat hızını gösterir

GIF (Graphics Interchange Format): Grafik dosyalarını sıkıştırmak amacıyla Compuserve tarafından yaratılmış bir grafik formatıdır. Web dökümanlarında sık sık kullanılır.

GPS (Global Positioning System): Küresel Konumlandırma Sistemi. Dünya etrafında bir yörünge izleyen 24 uydu yoluyla dünya üzerindeki çok küçük şeylerin bile yerini belirlemeyi mümkün kılan sistem. Doğruluk derecesi 10 ile 100 m arasında bir farkla değişiyor.

GPRS (General Packet Radio Service): Genel Paket Radyo Servisi. 2.5G`nin temelini oluşturan teknoloji. GPRS ile her an çevrimiçi olabilirsiniz. Veri şebekelerine sürekli bağlı kalabilir ve sık kullandığınız bilgi ve eğlence servislerini kullanabilirsiniz. Öncesiyle karşılaştırıldığında, gecikmesiz bağlantı ve yüksek veri akışı sağlayarak bilgi alımını daha da erişilebilir ve kullanışlı hale getirir. GPRS`in ilk temel kullanımı, WAP servisleri için taşıyıcı olmasıdır. GPRS teknolojisinde veriler `paketler;` halinde gönderilir; bu, veri uygulamalarının dağınık doğasına uygun bir yöntemdir. GPRS, ayrıca CSD ve HSCSD kullanımına benzer bir şekilde PC uygulamaları için taşıyıcı olarak kullanılabilir.

GRX (GPRS Roaming Exchange): GPRS Roaming değişimi.

GSM (Global System for Mobile Communications): Mobil İletişim için Küresel Sistem. Avrupa`da kullanılan 2G mobil iletişimin en bilinen adı. Önceleri ETSI`nin "Groupe Spéciale Mobile" isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. 900MHz, 1800MHz ve sadece ABD`de kullanılan 1900MHz`lik frekans boylarına sahip. Handsfree:Cep telefonlarında da bulunan, cihazın megafonu kullanılarak konuşulmasına imkan veren teknoloji.

HSCSD (High Speed Circuit Switched Data): Yüksek Hızlı Devre Switch`li Veri. Bir GSM ağında devre-switch`li verinin yüksek hızlı iletimini sağlayan bir transmisyon metodu. Özel terminaller gerektiren HSCSD, 14,400 bit/saniye hızla çalışan iki GSM kanalının toplam 28,800 bit/saniye hızda çalışmasını sağlayabilir.

IMEI (International Mobile Equipment Identity): Cep telefonlarında *#06# tuşlarına basıldığında ekrana gelen 15 haneli olan cihazın uluslararası numarasının adıdır ve başka hiç bir cep telefonuna aynı numara verilemez. Telefona sim kart takıp görüşmeye başlayınca cihazın seri numarası operatör kayıtlarına yansır.

IMT-2000 (International Mobile Telephone Standart 2000): Üçüncü jenerasyon için iletim methodlarının dahil olduğu standartlar bütünü.Infrared:bakınız IRDAIrDA (Infra-red Data Association):Kızılötesi ışık üzerinden çalışan kablosuz bir ağ konsepti. Cep telefonları, PDA`ler ve dizüstü sistemlerde kullanılıyor.

IP (Internet Protocol): İnternet Protokolü. İnternet üzerinde veri transferi yapılmasını sağlayan protokol. Paket bazlı bir veri iletim yolu olan IP`de her bir paket İnternet üzerinde farklı yollar izleyebilir. İnternet`e bağlı her terminalin kendisine özel bir IP adresi bulunmak zorundadır.

ISDN (Integrated Services Digital Network): Entegre Servisler Dijital Ağı. Sabit bir ağ üzerinde kullanılabilen bir dijital iletişim ağı. Telefon, faks ve İnternet erişimi gibi değişik amaçlarla kullanılabilir.

ITU (International Telecommunications Union): Uluslararası Telekomünikasyon Birliği. Cenevre`de kabul edilen iletişim standartlarının dünya çapında uygulanabilmesi için çalışan kuruluş. ETSI gibi diğer kuruluşlarla koordine biçimde çalışır.

JAVA: Platformdan bağımsız programlama dili. Mobil Telefonlar için geliştirilen versiyonu da bulunmaktadır(j2ME) . Bu sayede başta oyunlar olmak üzere, java ile geliştirilmiş birçok uygulama uyumlu telefonlara indirilebilmektedir.

JPEG (Joint Photographic Experts Group): Bazı sıkıştırma özellikleri seçilerek yaratılan grafik formatı.

Kızılötesi: IrDAKonum Tabanlı Servisler:Cep telefonu kullanıcılarının "neredeyim?" , "yakınımda neler var?" ve "oraya nasıl ulaşırım?" sorularına, coğrafi konum bilgisini kullanıp en uygun cevaplar sunan servislerdir.(Örn: En yakın hastane, haritada göster gibi)

LAN (Local Area Network): Yerel Alan Ağı.

LINK: Internet`te, bir kelime, resim veya bilgiden bir başkasına yapılan bağlantı. İletişimde, alıcı ve verici arasındaki bir devre veya iletim yolu ile bunlara ilişkin ekipmanları içeren kanal. Internet` te gezilen sayfaların içersinden bir diğer sayfa ya da siteye geçiş, yönlendirme.

Mhz (Megahertz): 1 milyon hertz.

MMS ( Multimedia Messaging Service): Çokluortam Mesaj Servisi. GSM`de bulunan SMS servisinin ses ve resimlerle desteklenerek geliştirilmiş hali.

MPEG (Motion Picture Experts Group): 1988 de kurulan ve ISO`nun himayesinde çalışan, video ve sayısal ses sıkıştırma standartlarını geliştiren grup.

MSC (Mobile switching centre): GSM sistemi hücrelerin gruplaşmasından oluşur. Her bir grup hücrede bulunan 1 santral ve 1 baz istasyon kontrolorü bulunur. Bu kontrol merkezine MSC adı verilir.

Multimedia: Metin, ses ve video`nun birleşimi için kullanılır.

MVPN (Mobile Virtual Private Network): Mevcut GSM operatörünün sağladığı GPRS hizmeti kullanılarak, şirket veya özel ağlara erişilme.

OLED(Organic Light Emitting Diode): Organik Işık Yayan Diyot. Bu teknoloji ile son yıllarda geliştirilen ve özellikle cep telefonu ve dijital fotoğraf makinesi gibi cihazların ekranlarında kullanılan bir yenilik. Normal LCD ekranların aksine oldukça düşük enerji tüketen (2-10 V), klasik ekranlara göre daha az yer kaplayan ve yaklaşık 160 derecelik bir görüş açısı sağlayan bu yeni teknolojiyi, kısa vadede birçok cihazda görebileceğiz.

OTA (Over the air activation): Operatörlerin verileri terminallere ve uzak bölgelere şebeke üzerinden aktarmasına olanak tanıyan teknoloji.

PDA (Personal Digital Assistant): Kişisel Dijital Asistan. Avuçiçi bilgisayar olarak da bilinen bu cihazlar küçük, kompakt bir yapıda, dokunmaya hassas bir ekrana sahip, klavyesiz, veri girişi için özel bir kalem kullanılan bir sistem..

PIN Kodu (Personal Identification Number): Kişisel Kimlik Numarası Kablosuz cihazlar kapsamında PIN, bir aramayı veya veri iletimini tamamlamak için SIM kartla birlikte kullanılan bir koddur.Piksel:Bir bilgisayar ekranında veya görüntüsünde programlanabilen temel renk birimi. Fiziksel değil mantıksal bir birimdir. Bir pikselin boyutu, ekranın ayarladığınız çözünürlüğüne bağlıdır.

RAM (Random Access Memory): Rastgele erişimli bellek. İşlemci tarafından okunup yazılabilen, üzerinde bilgilerin geçici olarak tutulduğu bellek.Roaming:Dolaşım. Yabancı bir ağ içinde yapılan aramaları tanımlayan terim. Mobil telefon operatörlerinin kullanıcılarına, anlaşmalı oldukları diğer operatörlerin kapsama alanlarında hizmet vermesi. Dolaşımın sadece ülkeler arasında olması gerekmez, yakın gelecekte aynı ülkede GSM ve UMTS ağları içinde de dolaşım uygulaması yapılabilir.

SAR (Specific Absorption Rate): SAR, bir cep telefonu kullanılırken vücudun emdiği radyo dalgası enerjisi miktarının bir ölçüsü olan Spesifik Absorpsiyon (Emilim) Oranı anlamına gelmektedir. Yürürlülükte olan bilimsel tabanlı uluslararası tavsiyeler ve standartlar, maksimum SAR seviyesini 2 W/kg olarak belirlemiştir.

SIM (Subscriber Identity Module): Abone Kimlik Modülü. Cep telefonlarında kimlik belirleme çipini taşıyan kart. Abonenin telefon numarası, ağda kimlik belirleme için şifreli bir algoritma, PIN ve abonenin telefon defterini içerir. Üçüncü jenerasyon UMTS ağlarda yerini USIM adlı yeni bir teknolojiye bırakacak.Smartphone:Akıllı Telefon. Hem PDA hemde cep telefonu olarak kullanılan cihazlara verilen isim.

SMS (Short Message Service): Kısa Mesaj Servisi. GSM ağı içinde mesaj servisi. 160 karakter uzunluğunda mesajlar cep telefonları arasında alınıp, gönderilebilir.

SMSCB (SMS Cell Broadcast): Sms YayınıSpeed Dialing:Hızlı Arama. One touch dialing (tek tuş arama) diye de bilinen, önceden numaralara atanmış kişilerin tek tuşla aranmasını sağlayan teknoloji.

SSL (Secure Sockets Layer): Ağ üzerindeki mesaj iletişiminin güvenliğinin yönetimi için Netscape tarafından oluşturulmuş bir program katmanı.

Streaming: Eşzamanlı. Dijital ses ve videonun İnternet üzerinden iletimini tanımlayan terim. Ses ve video kullanıcıya bir veri akışı halinde sunulur.Symbian:PC`de kullanılan Microsoft Windows gibi, Symbian da mobil cihazlarda kullanılan bir işletim sistemidir. Symbian tarafından belirlenen standartlar, farklı cihazların bilgileri kolayca paylaşmasını sağlar.

SyncML: Senkronizasyon Uygulaması. kişisel bilgileri içeren ağdaki bir sunucuyla kişisel bilgileri (rehber, yapılacaklar ve ajanda kaydı girişleri) senkronize etmenize olanak tanıyan bir yazılım uygulamasıdır.SyncML, farklı şebekeler üzerinden farklı türlerdeki cihazların ve uygulamaların veri senkronize etmelerine olanak tanıyan bir teknolojidir. SyncML, senkronize edilebilen veri türlerini ve cihazların birbirleriyle iletişim yöntemlerini tanımlayan bir iletişim kuralıdır.

Standby Time (Bekleme süresi): Kablosuz bir telefonun veya Communicator`ün tamamen dolması, açılması ve arama veya veri iletmeye hazır olması için gereken süre. Bekleme süresi, önceleri yalnızca saat ve dakika cinsinden belirtilirken yeni modellerde günlerle ifade edilebilmektedir.

Talk time (Konuşma süresi): Kablosuz bir aracın, batarya gücünü tüketmeden önce, belirli bir iletim işleminde kullanıldığı süre (telefon görüşmeleri, veri gönderme ve alma). Konuşma süresi, saat ve dakika cinsinden ifade edilir ve iletim daha fazla güç gerektirdiği için bekleme süresinden daha kısadır.

Tri-Band: Cep telefonunun GSM 900, GSM 1800 ve GSM 1900 gibi üç farklı frekans bandında çalışabilmesiTruesync:Starfish tarafindan geliştirilen, mobil araçlarla, pclerde bulunan takvim, adres defteri, ajanda kullanımının senkronize edilmesini sağlayan teknoloji.

UMA (Unlicensed Mobile Access): Lisanssız Mobil Erişim. Bu teknoloji GSM ve GPRS teknolojileri ile Bluetooth ve W-LAN bağlantılarını bir arada kullanımına olanak sağlamaktadır. Bu şekilde evde bulunan kablosuz internet bağlantısı ile cep telefonları arasında iletişim kurularak, eve girince cep telefonu internet (VoIP) üzerinden, ev dışında ise GSM şebekeleri üzerinden görüşme yapmak mümkün olabiliyor.

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System): Evrensel Mobil İletişim Sistemi. Üçüncü kuşakta IMT-2000 ailesinin en çok bilinen ve gelecek vaadeden üyesi. TD-CDMA ve W-CDMA transmisyon metodlarını kullanan UMTS ağlar multimedya uygulamaları ceplere taşıyacak yüksek hızlı veri iletimini sağlayacak.

UPnP (Universal Plug And Play): Evrensel Tak ve Çalıştır Sistemi. Cep telefonları ile W-LAN üzerinden herhangi bir cihazı (TV, klima vs.) kumanda etme imkanını sağlayacak teknoloji. Örnek telefon: Nokia N80.

URL (Uniform Resource Locator): Internetteki resmi adres sistemi.

VGA Kamera: Video Grafik Düzeni (Video Graphics Array). En fazla 640 x 480 x 16 değeri için piksel özelliklerini destekler. Bu, fiili video standardıdır ve çok sayıda video modundan oluşur.

VMS (Video Messaging Service): Video Mesaj Servisi. GSM ağlarında SMS`in video iletimine imkan verecek şekilde geliştirilmiş hali.

VPN (Virtual Private Network): Sanal özel ağ. Herkese açık olan iletişim altyapısını kullanan özel bir veri ağıdır. Tünel protokolu ve çeşitli güvenlik prosedürleri ile izinsiz girişlere karşı korunur.

Voicemail: Sesli Mesaj. Sesli olarak mesaj gönderip, alabileceğiniz mesaj servisidir.

VoIP (Voice over IP): IP üzerinden Ses. IP ağları üzeriden ses iletimini tanımlayan terim. VoIP ses ve verinin aynı ağ altyapısı üzerinden iletimine imkan verir.

WAP (Wireless Application Protocol): Kablosuz Uygulama Protokolü. Mobil cihazlardan İnternet erişimi sağlayan teknoloji. HTML dilini mobil cihazlarda kullanıma uygun WML diline çeviren WAP geçiş noktalarına mobil cihazlardan erişime dayanır. Mobil cihazlarda İnternet içeriğini çevirip, gösterecek bir tarayıcıya ihtiyaç duyulur.

Wi-Fi: Wireless Fidelity. Kablosuz Ethernet Uyumluluk İttifakı (WECA) tarafından onaylanmış, WLAN`ların diğer WLAN sistemleri ile ortak çalışmasına imkan veren fiili bir standarttır. Wi-Fi terimi, bazen genel olarak WLAN`ı ifade etmek için kullanılmaktadır.

W-LANW-LAN (Wireless Local Area Network): Kablosuz yerel alan şebekesi (WLAN) dünyada giderek tanınan şebeke erişim teknolojisidir. Kullanıcıların, portatif bilgisayarlarını ve kablosuz cihazları ile evde veya kafeler, havaalanları ve oteller gibi (kamusal Erişim Bölgeleri veya "hot-spot" diye tabir edilen) kamu alanlarında kablosuz bir biçimde şebeke kaynaklarına erişmelerine imkan verir.

WML (Wireless Markup Language): Kablosuz Biçimlendirme Dili. Kablosuz kullanım için en iyi duruma getirilmiş HTML gibi bir biçimlendirme dili.

WWW (World Wide Web): Bir browser gibi istemci uygulamaları kullanılarak bağlanılan ve çeşitli servisler sunan, Internet sunucularının oluşturduğu büyük ağ.

XML (Extenden markup language): Internet üzerinde bilgiyi paylaşabilmek için ortak bir bilgi formatı yaratma yolu. HTML diline benzer.

Mobil Bilgi Projesi

Milli Eğitim Bakanlığı personeli, öğrenci ve velilerin cep telefonu kullanarak istediği bilgilere kolayca erişimini öngören ''Mobil Bilgi Projesi'' tanıtıldı. Proje Milli Eğitim Bakanlığı'nın bilgiye erişim portalinin kullanımını cep telefonu ile işler hale getirmeyi de amaçlıyor. Temmuz ayında ilk fazına geçişmesi beklenen projede öğrenciler, ders programlarını, notları, sınav tarihlerini ve sonuçlarını cep telefonundan sorgulayarak alabilecekler. 650 bin öğretmen ve 300 bin bakanlık personeli de özlük işleri, tayin ve terfi durumları başta olmak üzere istedikleri bilgiye erişebilecekler. Ayrıca Motorlu Taşıtlar Sınav sonuçları da cep telefonu ile öğrenilebilecek.Milli Eğitim Bakanlığı ve Avea tarafından başlatılan "Mobil Bilgi Projesi" Ankara Hilton Oteli'ndeki tanıtım toplantısında konuşan Avea Genel Müdürü Cahit Paksoy, Türkiye'de yıllardır e-devlet uygulamalarından söz edildiğini ancak bir türlü gerçekleştirilemediğini kaydederek "Bu projeyle, e-devlet ile yıllardan bu yana bir türlü yapılamayanı mobil devlet haline getiriyoruz'' dedi. E-devlet projesinde vatandaşların bilgiye kolayca erişiminin öngörüldüğünü ancak bunun için gerekli olan bilgisayarlaşmanın halen çok düşük olduğunu dile getiren Paksoy, bakanlığın bunu artırmak üzere çalışma başlattığını, kısa sürede bilgisayar sayısının 30 milyona çıkmasının da beklenmediğini, bu nedenle Mobil Bilgi Projesi'ni başlattıklarını söyledi. Türkiye'de 30 milyonun üzerinde cep telefonu kullanıcısı bulunuyor. 10 yaş üstü nüfusun da yüzde 65'i cep telefonu kullanıcısı. Paksoy, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, projenin tüm altyapı masraflarını Avea'nın karşılayacağını, projenin kar amacı taşımadığını, bir sınav sonucunun öğrenilmesinin 50 YKr dolayında tutacağını ve projeye başlangıçta 3-4 milyon dolar yatırım yapılacağını belirtti. Aktürk ise bakanlığın 2 yıl içinde 10 milyon dolarlık altyapı harcaması yaptığını, mevcut altyapının en iyi altyapılardan birisine dönüştüğünü, altyapıdaki bilginin bu projede kullanılacağını söyledi. Cahit Paksoy, bir başka soru üzerine, Avea'nın 600 milyon dolarlık yatırımının devam ettiğini, büyümesini tamamlamayan bir şirkette kardan ya da zarardan söz edilemeyeceğini ifade ettiMilli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, Türkiye'ye 3. nesil cep telefonu geldiğinde bilgiye erişimin daha da kolaylaşacağını, bakanlığın mobil telefonu eğitimde nasıl kullanıcağını sorguladığını belirterek "Mobil telefon sadece konuşmak öğrenci ve öğretmene bilgi veren, eğitimin parçası bir araç haline dönüşecek" dedi.